Biografie

Chris David werd op 6 maart 1993 geboren in de Bijlmer te Amsterdam-Zuidoost.
In 1996 verhuisde de familie David naar Enschede. Chris begon als klein kind al met voetballen en droomde ervan om profvoetballer te worden. Hij is opgegroeid in een sportief gezin en was dagelijks met een bal te vinden op de voetbalpleintjes achter thuis.

 

Eerste voetbalvereniging
Toen Chris zeven jaar was ging hij voetballen bij de plaatselijke vereniging Victoria’28 uit Enschede. Op advies van zijn oudste broer Johan verhuisde hij anderhalf jaar later naar Sportclub Enschede. In de jeugd van Sportclub Enschede trainde en speelde Chris op een hoger niveau.

Al op zeer jonge leeftijd was het te zien dat hij over talent beschikte en was hij op zijn achtste al tweebenig. Chris liet met zijn inzicht, tweebenigheid en individuele acties op het veld, zowel kenners als supporters versteld staan. Hij deed het zelfs zo goed dat hij op zijn negende, als eerstejaars E-pupil, ook wedstrijden mee mocht doen met de D1. Als jongste en kleinste speler op het veld, was hij samen met zijn broer Andreas, die ook in de D1 speelde, wekelijks één van de uitblinkers.

 

FC Twente Academie
Zijn prestaties waren niet onopgemerkt gebleven en Chris kreeg al snel uitnodigingen voor selectiewedstrijden van de KNVB en FC Twente. Hij maakte vervolgens op elfjarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van FC Twente om zijn ambities waar te maken.

Bij FC Twente bleef hij vorderingen maken en groeide uit tot een belangrijke speler in het team. Chris verwierf al vroeg een reputatie als creatieve middenvelder en maakte grote indruk bij FC Twente en de nationale jeugdelftallen.

 

Opleidingscontract
Aan het einde van het seizoen 2009/2010 werd Chris verkozen tot Beste B-junior van de Eredivisie in Nederland. Hij zag zijn uitstekende prestaties bekroond worden met meerdere gewonnen individuele prijzen, waaronder ook de ROC-prijs als grootste sporttalent van de regio Twente in 2010. Op 19 mei 2010 ondertekende Chris een driejarige opleidingscontract bij FC Twente. 

 

Kampioenschap

In het seizoen 2011/2012 ontpopte Chris zich tot één van de absolute smaakmakers in de beloftencompetitie. Onder leiding van trainer Patrick Kluivert was hij uitgegroeid tot een vaste waarde in het beloftenteam van FC Twente, dat kampioen van Nederland werd. Chris had een belangrijke aandeel in het kampioenschap van Jong FC Twente en maakte tijdens de kampioenswedstrijd in de Grolsch Veste de winnende treffer (2-1 winst) tegen FC Groningen.


Chris maakte een stormachtige ontwikkeling door. In december 2011 nam hoofdtrainer Co Adriaanse hem mee met de selectie van FC Twente naar de Europa League-wedstrijd in Krakau, om de sfeer te mogen proeven. Dat smaakte naar meer. Enkele weken later werd Adriaanse ontslagen.

 

Volgende stap
Chris wilde bij FC Twente de volgende stap in zijn voetbalcarrière maken. Hij wilde een eerlijke kans krijgen in de selectie van de nieuwe hoofdtrainer Steve McClaren. Deze kans bleef uit en zag dat hem bij FC Twente weinig perspectief werd geboden.

 

Fulham FC

Begin januari 2013 had Chris besloten definitief de overstap naar het Engelse Fulham FC te maken, nadat een poging op de laatste dag van de zomerse transferdeadline mislukte. In Londen is hij begonnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven en carrière. Chris keek ernaar uit om met Fulham in de Premier League te spelen.

 

FA Cup
Chris David maakte op 4 januari 2014 zijn officiële debuut bij Fulham, onder leiding van hoofdtrainer René Meulensteen. Tijdens de FA Cup-duel tegen Norwich City (1-1) speelde hij de gehele wedstrijd mee en greep meteen zijn kans. David heeft zijn debuut bij Fulham opgesierd met een assist op doelpuntenmaker Darren Bent.

Fulham speelde op 26 januari 2014, in de vierde ronde van de FA Cup, tegen Sheffield United (1-1). David begon deze wedstrijd in de basis en had wederom een belangrijke rol opgeëist. Hij speelde zijn directe tegenstander uit de wedstrijd. Sheffield moest vanaf de 53e minuut met een man minder spelen, door een rode kaart van aanvoerder Mickey Doyle, na een overtreding op David. Kort na dit voorval wist Fulham nog ternauwernood op gelijke hoogte te komen.
 

Premier League
Aangezien The Cottagers voor de laatste competitiewedstrijd al zeker waren van degradatie, besloot manager Felix Magath om enkele talenten aan het werk te zetten in de Londense derby. David mocht dit seizoen twee keer eerder opdraven in de FA Cup, onder toenmalig manager René Meulensteen.

Op 11 mei 2014 heeft David, tijdens de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace, met volle teugen genoten van zijn debuut in de Premier League. De Nederlandse middenvelder maakte tegen Crystal Palace (2-2) voor het eerst zijn opwachting in de Premier League en nam direct de gelijkmaker in de 94ste minuut voor zijn rekening. Daarmee bewees hij meteen zijn waarde voor zijn ploeg.

 

Verhuur FC Twente

Op 31 januari 2015 werd David door Fulham FC voor een half jaar verhuurd aan FC Twente. Daar speelde hij slechts twee wedstrijden in het eerste elftal en voor de rest bij de beloften in de Jupiler League. Twente heeft hem geen contract kunnen aanbieden, vanwege de grote financiële problemen bij de club en de drukke bezetting van aantal middenvelders in de selectie.

 

Go Ahead Eagles

In augustus 2015 tekende Chris een contract tot medio 2017 bij Go Ahead Eagles, dat in het voorgaande seizoen degradeerde naar de Eerste Divisie. Chris heeft als doel om dit seizoen zoveel mogelijk wedstrijden te spelen en uiteindelijk met de ploeg uit Deventer promotie af te dwingen naar de Eredivisie.

 

 
 
Designed by: Miro Webdesign